Πωλείται το παρών

Photo by Elina Fairytale on Pexels.com

Το ταμπελάκι στη διαδρομή έγραφε «Πωλείται το παρών». Άπειρα «πωλείται» στις μικρο-ιδιοκτησίες της περιοχής. Χωράφια, σπίτια, ό,τι υπάρχει. Πανάκριβα ρεύματα, νερά λιγοστά, καλλιέργειες ασύμφορες. Η αγροτική παραγωγή που θα έκανε αυτάρκη τη χώρα σε οτιδήποτε κι επιδιώχθηκε ας πούμε τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, τώρα να πέφτει στο κενό. Μαζί με την κλιματική αλλαγή και την επέλαση ενός άγνωρου παγκόσμιου καπιταλισμού που τα σαρώνει όλα στο πέρασμά του, τι αφήνει στη γη των Μυκηναίων; Τι να σκέφτονταν οι θαμμένοι βασιλιάδες στο νεκροταφείο των Δενδρών; Και τα άλογα που κείνται θυσία κι επίδειξη ισχύος μιας αλλοτινής εποχής; Προς τι; Το μόνο που έμεινε, οι σκελετοί τους να κραυγάζουν το παρελθόν.

Περιδιαβαίνοντας τα μέρη, παντού ένα κάστρο να σε επιτηρεί, ένα απόρθητο φρούριο, στην Τίρυνθα και στην Ασίνη και στο Άργος, μαντεία και ασκληπιεία, ό,τι έμεινε μέσα στον χρόνο. Ο ήλιος η σταθερά, τα χώματα, η πάχνη των υδρατμών που ανεβαίνει από τη θάλασσα κι από τον κάμπο των σχετικά σύγχρονων εσπεριδοειδών. Στα ευρήματα των πανάρχαιων νεκρών, αχάτες και κεχριμπάρια και σφραγιδόλιθοι με λιοντάρια.

Οι αρχαίοι θεοί είχαν διαλέξει εν σοφία τον τόπο τους. Η οξυδερκής Αθηνά και η επιβλητική Ήρα και ο ηλιακός Απόλλωνας κι ο θεραπευτικός Ασκληπιός. Κι ύστερα οι επόμενοι, όλοι οι άγιοι με τη δική τους επικράτεια σε κάθε κορφούλα και πέρασμα μαγικό. Ο Προφήτης Ηλίας, η Αγιά Παρασκευούλα, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Ευστάθιος, ο Άγιος Αδριανός και η Ναταλία, οι Παναγίες. Σε τούτον τον τόπο, το θεϊκό είναι στα μέτρα του ανθρώπου. Ζητάει μόνο να είσαι παρών. Αυτό το παρόν που όλο πωλείται κι όλο δεν δίνεται, δεν χαρίζεται, δεν μοιράζεται, δεν απαιτείται, δεν χάνεται, δεν μεταφέρεται.

Αυτό το «παρών» είναι που τρέμουν όλες οι εξουσίες του κόσμου, όλων των εποχών. Τα ιερατεία, οι δυνάστες, οι βασιλείς κι οι αυτοκράτορες. Που διώκουν τους καλλιτέχνες και τους ερωτευμένους και τους συγκεντρωμένους κι επικεντρωμένους και κεντραρισμένους στην ουσία. «Πωλείται το παρών».

Κι η μόνη που αποζητάει αυτή τη διαρκή παρουσία, είναι αυτή η αρχαϊκή κόρη της αρμονίας και του μέτρου, η Δημοκρατία. Εάν αναρωτιέστε πού βρίσκεται τώρα, είναι στο διαρκές παρών και παρόν σας που ξεπουλιέται αφειδώς στα social media των Λωτοφάγων και της Κίρκης και του Κανενός του Κύκλωπα.

Καλή χρονιά σε όλους, με συγκέντρωση στο ουσιώδες, το πραγματικό, το α-ληθινό, το ανθρώπινο που είναι τόσο κοντά στο θεϊκό και ιδεώδες.

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: