Βιβλία

Υπνωτισμένοι στο Εδιμβούργο

«Όσο πιο βαθιά μπαίνεις τόσο περισσότερα ανακαλύπτεις – τόσο για σένα τον ίδιο όσο και για οτιδήποτε άλλο». Ο Ίαν Ράνκιν είναι από τις περιπτώσεις των συγγραφέων που δεν απομυθοποιείς, όταν συναντάς από κοντά. Έτσι όταν ξαναβυθίζεσαι σε ένα βιβλίο του, υπάρχει εκεί όλη η μαγεία και η σαγήνη. Μέσα στους μαιάνδρους των μυστηρίων του, πλέκει ιστορίες που σε υπνωτίζουν να τις ακολουθήσεις με αγωνία και ενδιαφέρον και σασπένς μέχρι το τέλος.

Με χαρακτήρες ζηλευτούς, δομημένους τόσο στέρεα μέσα στο σύμπαν της δικής του αφήγησης, παρακολουθείς μαζί με τους ήρωες την πλοκή να συμβαίνει μπροστά σου, στις ομίχλες και τα σκοτάδια του Εδιμβούργου. Με αναθυμιάσεις αλκοόλ και μισοτελειωμένα παγωμένα σάντουιτς σε κρύα αστυνομικά γραφεία. Ο γνωστός μας από τα παλιά επιθεωρητής Τζον Ρέμπους φλερτάρει με την αποστρατεία, αλλά πριν φύγει έχει να δώσει μια τελευταία παράσταση, μια τελική μάχη. Με τους δαίμονες του παρελθόντος. Που ξαναζωντανεύουν. Η Σιβόν Κλαρκ και ο Μάλκολμ Φοξ δίπλα του αγωνίζονται και διαφεντεύουν τη φήμη του και τη δική τους. Στο μυθιστόρημα του Ίαν Ράνκιν, «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά» (εκδόσεις Μεταίχμιο), σε μετάφραση από την Νάντη Σακκά.

Η πόλη του Ρέμπους κρατάει σφραγισμένα τα μυστικά της, αλλά το οργανωμένο έγκλημα φροντίζει να εξάψει τις καταστάσεις. Μια παλιά υπόθεση ζητά εκδίκηση και εντέλει λύση. Ποιος θα υπερασπιστεί την αλήθεια και το δίκαιο; Ο κόσμος των γκάνγκστερ και ο κόσμος των καπιταλιστών από τη μία. Και ο κόσμος αυτών που θέλουν την αλήθεια, την αναζητούν, από την άλλη. Ρίχνουν φως και φέρνουν στην επιφάνεια τα πιο βαθιά κρυμμένα ένστικτα, σαπισμένες επιθυμίες, σκοτεινά κομμάτια μέσα σε «ευυπόληπτους» πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Ο Ράνκιν με μαεστρία ενορχηστρώνει την ιστορία του, μαγνητίζει τον αναγνώστη και τον κερδίζει για πάντα, χωρίς εντυπωσιασμούς και κόλπα. Με απλότητα και ειλικρίνεια. Στη γραφή του. Όπως είναι και ο ίδιος από κοντά, προσηνής και μυστηριώδης μαζί, αληθινός και διάφανος από τη μία, απροσπέλαστος σαν τα μυστικά των ιστοριών του από την άλλη.

Advertisements