Βιβλία

«Ακυβέρνητες πολιτείες»

20180714_100128

Ένα σπουδαίο και τόσο σκληρό βιβλίο του κολομβιανού συγγραφέα Σαντιάγο Γκαμπόα. Σκληρό γιατί είναι τόσο οικείο και σύγχρονό μας. Οι γενιές του διαδικτύου, όλα όσα ζουν λίγα πίξελ πιο κάτω από μας, αλλά ειδωμένα μέσα από τον κοσμοπολιτισμό του Γκράχαμ Γκρην και του Τζον Λε Καρρέ. «Νυχτερινές ικεσίες» από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου.

«Οι μεγαλόπρεπες πολιτείες. Εκεί συμβαίνουν ιστορίες, ίσως την αυγή ή μπορεί και αργά το απόγευμα, όπως και να ‘χει, μακριά απ’ τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Θα φτάσουμε ποτέ ώς αυτές; Ίσως μπούμε σ’ αυτή την καινούργια πόλη το χάραμα ή πριν νυχτώσει.» Ένας νέος θα βρεθεί με ναρκωτικά στις αποσκευές του στην Μπανγκόκ. Πολύ γνώριμή μας ιστορία. Τι κρύβεται όμως κάτω απ’ τα υποστρώματα που δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ;

Ούτε αστυνομικό ούτε ιστορία αγάπης δεν είναι τούτο το μυθιστόρημα για να πειράξουμε και τους ισχυρισμούς του συγγραφέα. Είναι μια χαρτογράφηση του σύγχρονου Κακού. Αριστοτεχνική. Μπογκοτά, Δελχί, Μπανγκόκ, Τόκιο, Τεχεράνη, Παρίσι. Οι εξαφανισμένοι από το καθεστώς της Κολομβίας, οι εξαφανισμένοι από το αραχνένιο δίχτυ της πορνείας και των ναρκωτικών. Οι «εξαφανισμένοι» από αγάπη.

Ένας πιτσιρικάς που θα ζωγραφίσει την ψυχή του στους τοίχους με γκράφιτι κι εντέλει με αίμα σε μια φυλακή την ανθρώπινη τραγωδία, μια ανθρώπινη κατάσταση, εκείνο το κενό που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.  Αξιοδιάβαστο και απολαυστικό.

 

 

 

Advertisements